Connect with us

INSPIRASI

Gadis Melayu Bertudung Labuh, T@ngkas Menunggang Kuda Sambil Mem@nah. Gadis Ini Dikagumi Kerana Bakatnya

Published

on

Gadis Melayu Bertudung Labuh, T@ngkas Menunggang Kuda Sambil Mem@nah. Gadis Ini Dikagumi Kerana Bakatnya

Kenalkan Erina Emelina Ismail, berusia 24 tahun dan merupakan peserta Kejohanan Mem@nah Berkuda Antarabangsa di Kuala Lumpur. Walaupun bertubuh kecil, beliau kelihatan gah melepaskan satu persatu anak p@nah mengena s@saran, sambil mengimbangi diri di atas kuda yang begitu pantas melewati trek berselekoh.

 title=

Prestasi beliau di atas “Korean track” ketika hari kedua pertandingan begitu bagus sehingga meraih pujian daripada pem@nah berkuda antarabangsa yang terkenal. “Nampaknya Malaysia mempunyai pem@nah berkuda yang berbakat dan cemerlang”, kata Lukas Novotny mengulas prestasi Erina. Novotny, yang mewakili Amerika Syarikat, adalah pem@nah berkuda tersohor dan pembuat Saluki Bow. Beliau memenangi kategori “Korean Track” dan pemenang keseluruhan pertandingan.

MUKA BARU

Sebenarnya, Erina adalah muka baru dalam dunia mem@nah berkuda dengan hanya enam bulan latihan sebelum memasuki kejohanan ini. “Saya hanya mula belajar seni mem@nah tradisional ini September tahun lepas, jadi pengalaman saya hanya setahun. Bagi mem@nah berkuda pula, saya hanya mula latihan April lepas”, katanya kepada Bernama ketika ditemui di Pusat Ekuestrian dan Sukan Selangor Turf Club (STC), baru-baru ini.

 title=

Bagaimanapun, beliau mempelajari asas berkuda ketika di universiti. Erina, berkelulusan kejuruteraan mekatronik di Universiti Teknologi Malaysia di Skudai, Johor, juga adalah presiden Kelab Ekuin di universiti itu. “Saya memang menggemari sukan ini tetapi terpaksa menangguhkannya setelah dua tahun berlatih untuk memberi tumpuan bagi peperiksaan akhir saya”, kata eksekutif Telekom Malaysia itu, yang menamatkan pengajian pada 2013.

 title=

Beliau mendapat tahu mengenai sukan mem4nah berkuda ketika di universiti namun tidak dapat menyertainya kerana kekangan logistik dan masa. “Ketika itu kebanyakan kelas hanya diadakan di Lembah Klang. Jadi saya mengambil keputusan untuk menunggu sehingga tamat pengajian”, katanya.

PELAJAR BERDEDIKASI

Erina, yang tinggal di Shah Alam bersama keluarga, mula mencari kelas mem@nah tradisional setelah tamat pengajian. Guru memanah pertama beliau ialah Mohd Azizul Idris, pengasas Pusat Sukan Memanah Tradisional Bow and Arrow di Sungai Buloh.

“Saya memang kerap ke kelas. Ada saja masa terluang, saya akan ke sana. Apabila guru mem@nah saya berkelapangan, saya akan mengambil peluang itu untuk belajar dengan beliau”, kata Erina. Ketika dihubungi, Mohd Azizul berkata Erina sememangnya pem@nah yang komited.

“Erina akan berusaha sedaya mungkin untuk menguasai dan memperkemas sesuatu teknik itu sehingga sempurna. Saya lihat dedikasi beliau memang tinggi berbanding ramai pelajar lain”, kata Mohd Azizul. Sebulan selepas menjalani latihan memanah, Erina menyertai satu daripada pertandingan mem@nah bulanan yang dianjurkan pusat itu.

“Sungguh tidak disangka, saya memenangi tempat ketiga dalam kategori ‘moving target’ dalam pertandingan itu”, katanya. Beliau menyertai beberapa pertandingan selepas itu untuk menambah pengalaman dan mengukur kemajuan diri.

KEMBALI BERLATIH

Selepas dua tahun ‘berehat’ Erina kembali belajar menunggang kuda bermula April tahun ini di Pangkalan Udara Sungai Besi, dengan tunjuk ajar daripada Sarjan Marshal Ajail, penunggang kuda t3ntera yang mahir. “Mula-mula agak janggal memandangkan sudah lama tak menunggang kuda. Badan pun semua terasa s@kit.

“Bagaimanapun, selepas beberapa kelas latihan, semuanya bertambah baik dan menjadi mudah untuk mengikuti latihan”, katanya. Hanya selepas Marshal yakin dengan kemahiran Erina menunggang kuda, barulah beliau diperkenalkan dengan asas mem@nah berkuda.

“Selepas saya menunjukkan kemampuan mengimbang badan dengan baik sambil menunggang kuda, barulah beliau (Marshal) mula melatih saya cara-cara menggabungkan kemahiran mem@nah dengan menunggang kuda. “Saya berlatih sekurang-kurangnya dua kali seminggu, dengan setiap sesi berlangsung kira-kira sejam”, katanya.

Selepas menimba kemahiran mem@nah, Erina berlatih sendiri di rumah sementara mengikuti kelas latihan menunggang kuda di pangkalan t3ntera udara itu. “Saya berlatih mem@nah tiga hingga empat kali seminggu, dengan memberi tumpuan kepada ‘mem@nah pantas’ (teknik melep@skan beberapa anak p@nah secara berturut-turut) kerana kepantasan adalah perkara penting dalam mem@nah berkuda”, katanya.

Erina adalah wakil peserta wanita tunggal Malaysia pada kejohanan itu dan seorang daripada lapan peserta yang mewakili negara. Marshal yang turut mengambil bahagian memuji persembahan cemerlang yang ditunjukkan oleh anak didiknya itu.

“Bagi seorang penunggang kuda yang baru menceburi bidang mem@nah berkuda, Erina menunjukkan persembahan yang amat baik yang boleh menc@bar kemampuan peserta antarabangsa. “Saya mengambil masa dua bulan untuk melatih Erina. Beliau ada kemahiran asas menunggang kuda dan ini menjadikan tugas saya lebih mudah”, katanya kepada Bernama.

SOKONGAN KELUARGA

Erina, anak sulung daripada empat beradik dan anak perempuan tunggal berkata beliau amat bertuah kerana keluarganya memberi banyak sokongan. “Bila saya menyatakan hasrat untuk menceburi bidang mem@nah berkuda, ibu bapa saya memanglah berasa amat bimb@ng. Alhamdulillah, mereka sudah boleh menerimanya sekarang.

“Memandangkan saya pernah terlibat dalam sukan menunggang kuda, ibu bapa saya sudah tahu apa yang akan berlaku, malah mereka semakin berminat dengan bidang ini. “Ayah saya, yang berusia 50 tahun, juga mula mengambil kelas mem@nah sejak bulan Januari tahun ini”, katanya.

PUTERI PAHLAWAN

Orang yang bertanggungjawab kepada penganjuran kejohanan ini di Malaysia, Sheikh Fuad Sheikh Mahmud bercakap dengan penuh bangga akan persembahan Erina pada kejohanan itu. “Erina membuat persembahan yang hebat di sebalik hanya mempunyai setahun pengalaman dalam bidang mem@nah. Saya amat bangga dengan beliau dan mahu menobatkan beliau sebagai Adruja kami”, katanya.

Adruja Wijayamala Singa adalah puteri pahlawan Melayu yang hidup pada kurun ke-14. Puteri ini memimpin sepasukan pemanah lelaki dan wanita menentang tentera Siam. Puteri ini juga dikenali sebagai Che Siti Wan Kembang yang pertama. Kisah puteri pahlawan ini ada disebut dalam catatan pengembaraan Ibnu Battuta.

Sheikh Fuad, yang turut berbakat dalam mem@nah berkuda, juga presiden Persatuan Mem@nah Berkuda Adruja dan pengasas program Learning Archery through Play (LEAP). LEAP adalah program mem@nah tradisional formal di Malaysia. Kedua-dua persatuan dan program itulah yang mempelopori usaha memperkasa mem@nah berkuda di Malaysia.

SUKAN MEM@NAH SAMBIL MENUNGGANG KUDA DI MALAYSIA

Kejohanan yang diadakan di STC dari 25-28 Sept adalah sebahagian daripada Pertunjukan Kuda Antarabangsa 2014 yang dirasmikan oleh Sultan Mizan Zainal Abidin. Ia kejohanan yang pertama seumpamanya diadakan di Malaysia. Beberapa pem@nah berkuda paling mahir dunia mengambil bahagian antaranya Kassai Lajos dari Hungary (yang memenangi kategori trek Hungary pada pertandingan ini) dan Cozmei Mihai dari Romania (pemenang trek Poland).

Seramai 35 peserta dari 20 negara menyertai pertandingan ini antaranya Austria, Kanada, China, Perancis, Jerman, Hungary, Iran, Jepun, Jordan, Luxembourg, Mongolia, Poland, Qatar, Romania, Afrika Selatan, Sweden, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Mem@nah berkuda adalah aktiviti yang bermula daripada disiplin membu ru dan pep3r@ngan dan melibatkan kepantasan dan ketepatan. Ia dikembangkan sebagai satu sukan pada zaman moden ini yang mana pem@nah berkuda diberi markah berdasarkan kepantasan menunggang kuda serta ketepatan mem@nah.

Lebih banyak markah akan diberi sekiranya seorang penunggang kuda menghabiskan treknya lebih pantas daripada masa yang ditetapkan. Bagaimanapun, sekiranya penunggang kuda mengambil masa yang lebih panjang untuk menamatkan treknya, markahnya akan ditolak.

Menurut Erina, beliau berpuas hati dengan persembahan pasukan Malaysia pada kejohanan itu. “Kami telah membuat persembahan yang baik. Kami sememangnya menyasarkan untuk menang dan telah melakukan yang terbaik. “Tapi kami sedar perlu berdepan dengan pem@nah berkuda terbaik dunia. Itupun satu pengalaman yang amat berharga”, kata Erina.

Sumber : Bernama

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending