Connect with us

Uncategorized

‘Balas Jasa Ibu Jual Nasi Lemak’ Anak Ini Ubahsuai Rumah RM 100,000 Jadi Mahligai, Ini Luahannya Pada Ayah Yg Telah P3rgi

Published

on

‘Balas Jasa Ibu Jual Nasi Lemak’ Anak Ini Ubahsuai Rumah RM 100,000 Jadi Mahligai, Ini Luahannya Pada Ayah Yg Telah P3rgi

Begitulah pegangan seorang jejaka, Muhammad Husni Abu Hassan, 36, yang sanggvp berbelanja besar bagi menyediakan kedia man sele sa buat orang tuanya. Mengenangkan segala peng0rbanan sepanjang dibesarkan hingga berada pada tahap sekarang, dia menyi fatkan rumah baharu itu sebagai hadiah untuk keluarga khususnya buat ibu,

Selamah Hussin yang kini berusia 64 tahun. Mesra disapa Husni, katanya, kediaman yang pada asal nya dibina menggunakan papan dan ka yu itu telah dibina semula dengan kos sekitar RM80,000 ke RM100,000.

Husni sudah tujuh tahun berkhidmat sebagai guru

“Prosesnya bermula sekitar Tahun Baharu Cina tempoh hari, tapi sebenarnya dah lama ran cang. “Sebelum itu rumah ka yu, tak berapa tahan. Pada 2012 saya ubah suai dapur, kali ini saya bina semula bahagian depan dan tingkat atas. “Ia ibarat memba las semula ja sa keluarga. Ia juga untuk keselesaan bersama,” ujarnya sewaktu dihubungi mStar pada Sabtu.

Menurut guru Kemahiran Hidup (KH) yang sudah tu juh ta hun berkhidmat di Betong, Sarawak itu, ibunya cukup gembira dengan transformsi kediaman berkenaan. Namun kata Husni, dia agak terki lan kerana tidak sempat menyempurnakan rumah sebelum pemer gian bapanya ak1bat sak1t j4ntung pada 2012.

“Saya belum berkahwin lagi, jadi nampak mak sahaja. Memang utamakan dia. Saya berterima kasih atas didikannya dari kecil. “Dia banyak berk0rban untuk saya. Sewaktu saya sambung belajar dia sanggvp jual nasi lemak. “Saya rasa kalau ayah masih ada, dia mesti gembira. Mak saya pun gembira, dia macam tak percaya dan sangat hargai apa yang saya lakukan,” katanya lagi.

Kediaman yang dibina semula untuk ibu dan keluarganya. Bercerita mengenai ubah suai penuh kediaman itu, Husni berkata konsep moden dan ringkas itu merupakan idea bersama adik beradiknya. Antara impian lain, Husni juga mahu membawa ibunya untuk ke tanah suci pada masa akan datang.

Dia membuat perkongsian mengenai transformasi rumah itu menerusi laman Twitter. Dalam posting itu, dia turut memuat naik fot0 sebelum dan selepas ubah suai yang memaparkan perbezaan ketara kediaman berkenaan.

Pengorbanan ibu ayah tiada tandingannya diduni4 ini kerana Allah SWT meletakkan kedua orang tua kita satu ta raf yang tinggi jadi begitulah sebaliknya anak-anak mesti mengenang jasa mereka walaupun bukan sekadar wangringgit tetapi hati budi seorang anak harus ikhlas dan luhur pada orangtuanya.

Jagalah mereka selagi mata mereka masih celik dan hormatilah mereka selagi ha yat dik4ndung badan dan minta lah pada Allah SWT moga semua kita pulang kepada Allah SWT dengan RahmatNya Yang Maha Mulia,.

Sumber : Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending