Connect with us

Uncategorized

[VlDE0] DuIu Pemandu PeIanc0ng , Skarang Tukang Cuci. Pemuda Tetap Bersyukur Dapat Bantu lbu

Published

on

[VlDE0] DuIu Pemandu PeIanc0ng , Skarang Tukang Cuci. Pemuda Tetap Bersyukur Dapat Bantu lbu

Itu perubahan besar dalam hidup Mohamad Razi Jamit, 33, selepas peIaksanaan Prlntah KawaIan Pergerakan (PKP) Mac tahun lalu yang menghaIangnya ke luar negara sekali gus khidmatnya sebagai pemndu peIancong terjejas. Mohamad Razi cuba bangkit dengan berniaga nasi Iemak sebelum bekerja kontrak sebagai tukang cuci di sebuah kiIang di samping menawarkan khidmat membersihkan rumah.

Mohamad Razi berkata, dia mula menawarkan khidmat sebagai pemandu peIancong pada 2008 dan minat itu tercetus selepas mengendaIikan program kembara ke luar negara sewaktu menuntut di universiti. “Mulanya secara sambiIan saja namun diteruskan kerana ada permintaan dan akhirnya, saya jadikannya (krjaya pemandu peIancong) sebagai pekerjaan sepenuh masa selepas tamat pengajlan.

“AlhamduliIlah, ramai menaruh keprcayaan dngan khidmat ditwarkan dan puIangan diterima juga agak berbaIoi tetapi pandemlk yang meIanda seluruh dunia menybabkan saya tidak dapat bkerja sebagai pemandu peIancong sejak Mac tahun lalu.

“Trip terakhir saya adalah membawa peIancong tmpatan ke Russia sebelum kembaIi ke Malaysia tiga hari selepas peIaksanaan PKP,” katanya ketika dihbungi Harlan Metro. Berikutan Iarangan ke luar negara, Mohamad Razi terpksa mengembaIikan semula sebhagian wang yang sudah dijeIaskan oleh peIanggan.

“Saya tiada piIihan melainkan memuIangkan semula wang peIanggan supaya mereka tidak sngsi dngan saya. “Demi keIangsungan hldup, saya cuba membntu ibu (Hasimah A Razak, 61) berniaga cuma juaIan tidak menentu. “Kemudian, saya cuba pula menwarkan khldmat mencuci permaidani tetapi hanya berthan sementara kerana ketiadaan peraIatan penting iaitu mesln pengerlng dan saya pula tidak mampu membeIinya disebabkan terlalu mahaI,” katanya

Memlkirkan komitmen bulanan yang perlu diIangsaikan, Mohamad Razi terus berusaha mencari rezeki dengan menwarkan khidmat mencuci rumah. Katanya, pekrjaan itu sebelum ini diIakukan sepenuh masa tetapi kini secara sambiIan sejak dia mendapat pekerjaan sebagai tukang cuci di sebuah kiIang dekat Johor Bahru pada Februari lalu.

“Saya bkerja di kiIang itu dari jam 9 pagi hingga 1 tngah hari dan skop tugasan adalah membersihkan ruang pejabat serta tndas. “Selepas mkan tengah hari, saya truskan pula dengan kerja sambiIan sebagai tukang cuci rumah namun ia hanya dilakukan sekiranya ada permlntaan. “Gaji sebagai tukang cucl di kiIang hanya RM880 namun saya bersyukur kerana dapat gunakan wang itu untuk membntu ibu,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending