Connect with us

global

Fedtri Yahya Ded4hkan I$u Anak Yatim Memang $ensitif Di Pale$tin

Published

on

Fedtri Yahya Ded4hkan I$u Anak Yatim Memang $ensitif Di Pale$tin

Beberapa minggu ini, terlalu banyak pended4han yang dik0ngsikan kepada semua rakyat Malaysia tenta.ng apa yang berlak.u di Pale$tin dan ia bermula apabila Caprice menyatakan orang Arab terutamanya rakyat Pale$tin tidak berpua$ hati apabila rakam4n anak yat1m di sana dik0ngsikan pada media.

Terkini, Fedtri Yahya turut berk0ngsi pengalamanya sewaktu ke Pale$tin buat kali pertama dan kumpulannya turut beria-ia merancang untuk mendirikan sebuah kompleks anak yat1m di sana.

Tapi itu semua tidak berlaku sebaik sahaja mengetahui i$u anak yat1m amat $ensitif apabila persaudaraan antara mereka sangat kuat seperti adik-beradik dan jika ada anak yatim, saudara anak tersebut pasti akan menjaga mereka.

Orang Pale$tin juga merasakan seperti satu keaiba.n buat mereka sekiranya rumah anak yat1m semakin banyak kerana ini seperti menunjukkan mereka tidak ambil peduli tentang na$ib anak-anak yatim.

Lain tempat lain $ituasi, adat, budaya dan $ensitiviti

Pengalaman yang sama turut dialami krew Jejak Rasul sewaktu melakuk.an rakaman di sana apabila visual yang cantik terpak$a dipad4m atas ala$an menga!bkan mereka.

Tidak cukup dengan itu, Fedtri juga mended4hkan yang kejad!an kamera dirampa$ menjadi perkara biasa dan ma$alah ini semakin par4h apabila mereka sukar untuk berkomun!kasi dengan baik.

Semoga dengan perk0ngsian Fedtri Yahya ini sedikit sebanyak dapat membuka mata kita supaya lebih memahami $ituasi di sana. Kita tidak boleh samakan apa yang menjadi kebia$aan di negara kita bila berada di tempat orang. Bagaimanapun, apa yang berlak.u bukanlah penghalang untuk kita berhenti melakuk.an keba!kan.

Kredit: oh media

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending