Connect with us

SEMASA

“Ibu saya diti@rapkan” – Achey Ris@u 7 Ahli Keluarga P0sitif C0vid-19, Jadi ‘Runner’ Hantar Keperluan Di Hospital Dan Rumah

Published

on

“Ibu saya ditiarapkan” – Achey Ris@u 7 Ahli Keluarga P0sitif C0vid-19, Jadi ‘Runner’ Hantar Keperluan Di Hospital Dan Rumah

Pelawak Achey memberitahu ibunya, Ngaisah Hassan, 73, kini masih menerima rawatan sebagai pes4kit C0VID-19 tahap tiga di H0spital Segamat, Johor.Bagaimanapun, ibunya terpaksa diletakkan di dalam wad pes4kit C0VID-19 tahap empat memandangkan perlu mendapatkan pemantauan rapi.

“Hospital hubungi saya dan memaklumkan dia ada r@dang sedikit di p4ru-p4ru dan ubat @nti-radang masih dimasukkan dalam badan sampai 14 hari. Jadi, dia ada baki dalam 4 hari. Dia demam sedikit. Ibu saya sebenarnya stage 3, tapi dia diletakkan di dalam wad stage 4 sebab dia perlu pemerhatian yang lebih rapi.

“Dia ada dem4m dan masih dimasukkan antibiotik untuk menguatkan badan, sehingga kini masih memerlukan bantuan oksigen dan ditidurkan secara meni4rap. Badan pula semakin susut. Kesihatan dia turun naik,” katanya kepada Gempak. Jelas Achey, keluarganya dij4ngkiti v1rus berb4haya itu bermula daripada pelanggan yang membeli jualan mereka di tepi jalan.

“Keluarga saya cari makan dengan menjaja tepi jalan dan jual produk sendiri. Wabak ini berjangkit daripada pelanggan, apabila bawa balik rumah seorang demi seorang kena bermula dengan abang saya, ibu saya dan kakak.

“Buat masa sekarang kakak saya sudah balik, tinggal abang dan ibu saya masih dir4wat di h0spital. Balik saja kakak saya, adik saya, Natasha pula dibawa ke PKRC Johor Bahru. Hari ini dapat tahu adik ipar perempuan dan anaknya pula p0sitif C0VID-19. Kemungkinan dia tiga beranak akan dibawa untuk kuarantin.

“Ada dua orang lagi yang belum ada keputusan iaitu suami kepada adik saya Natasha dan abang sulung saya. Ramai di rumah dan berganti-ganti,” tambah Achey. Kata Achey lagi, kemalangan yang menimpanya pada Julai lalu ada hikmah apabila kini dia dan isteri, Nor Hasanah Yahaya menjadi jurugegas menghantarkan barang keperluan di h0spital dan rumah keluarganya di Labis.

“Ada hikmah sebenarnya selepas saya p@tah tangan, saya diuruskan oleh isteri saya di rumah mentua saya. Jarak dengan rumah keluarga saya di Labis cuma 15 minit. Bila semua kena (C0VID-19), yang boleh hantar makanan dan keperluan hanya saya dan orang rumah saya. Kami saja yang free. Kalau saya tak berapa sihat, isteri saya tolong hantarkan.

“Kadang-kadang saya yang hantar, tapi maklumlah nak bawa kereta pun susah sebab tangan dah dua-dua c3dera, tak boleh nak pusing stereng. Cuma, apa boleh saya katakan sekarang apa yang berlaku, jalan je dulu. Kami tak boleh ambil barangan dari rumah keluarga untuk dihantar ke h0spital sebab di rumah ramai yang p0sitif.

“Jadi, apa keperluan di h0spital dan pusat kuarantin kita perlu beli baru. Sama juga dengan rumah di Labis yang perlukan keperluan pun kami juga yang akan hantarkan. Kejap hospital, kejap ke Labis,” tambahnya. Menerusi kemaskini di Instagram, keluarga Achey mula dimasukkan ke hospital di Johor sejak minggu lalu akib4t dij4ngkiti C0VID-19.

PERHATIAN: Pihak Majalahharian tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. 

Sumber:gempak

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending