Connect with us

SEMASA

Setelah Dikomp4un Rm62,000, Penganjur Himpvnan Har4m Mahu Sam4n Pihak P0lis

Published

on

Setelah Dikomp4un Rm62,000, Penganjur Himpvnan Har4m Mahu Sam4n Pihak P0lis

PETALING JAYA – Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) memohon bantuan orang ramai untuk membayar kompaun sebanyak RM62,000 selepas 31 peserta dari kumpulan terbabit didapati berkumpul di Dataran Merdeka pada 19 Ogos lalu.

Dalam pada itu, SSR turut dilaporkan ingin menyaman pihak polis kerana mendakwa tangkapan yang dilakukan terhadap peserta tidak berasaskan lunas perlembagaan. SSR dalam satu kenyataan berkata, bantuan tersebut bertujuan membantu 31 peserta yang hadir pada perhimpunan tersebut untuk membayar kompaun yang dikenakan.

“Seramai 31 peserta yang hadir membakar lilin dan meletakkan bunga ros sebagai tanda peringatan bagi mengenang lebih 13,000 rakyat di negara ini yang telah pergi akibat Covid-19.

“Mereka dikenakan kompaun sebanyak RM2,000 setiap seorang. SSR telah berbincang dengan beberapa rakan peguam berkenaan tindakan yang akan diambil dan kami tidak menolak untuk meny@man pihak polis. Ini kerana tangk@pan yang dibuat tidak berasaskan lunas perlembagaan.

“Peserta yang ditahan tidak diberikan akses untuk diwakili oleh peguam setiap seorang. Kami telah membuat laporan p0lis pada Ahad lalu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul agar siasatan dibuat terhadap pegawai polis IPD Dang Wangi yang telah men@han peserta pada malam tersebut,” kata kenyataan tersebut di sini semalam.

Mengulas lanjut, pada 19 Ogos yang lalu, SSR telah menganjurkan malam mengenang lebih 13,000 rakyat Malaysia yang telah pergi akibat daripada Covid-19. Malam tersebut yang sepatutnya menjadi ruang untuk bertafakur sejenak bagi mengenang rakan-rakan serta saudara-mara yang telah terk0rban bertukar menjadi kec0h apabila pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) men@han kesemua mereka yang hadir.

“Pihak polis berkeras menyatakan bahawa kesemua yang hadir tidak dit@han. Namun, para peserta yang hanya meletakkan bunga ros dan menyalakan lilin kemudiannya telah ditarik, ditolak dan dih3ret dengan k@sar kerana pihak polis yang berada di sana gag@l memberikan sebarang sebab untuk menahan peserta.

“Setelah semua dip@ksa menaiki trak polis ke IPD Dang Wangi dan disoal siasat di sana, barulah polis memaklumkan bahawa penahanan dibuat di bawah tiga akta iaitu Seksyen 9 Akta Perhimpunan Aman, Seksyen 21A Akta Pengawalan dan Penc3gahan Peny@kit Berjangkit 1985 dan Peraturan 10 Peraturan-Peraturan Pengawalan dan Pencegahan Peny@kit Berj@ngkit,” jelasnya.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, seramai 31 ahli Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) dikompaun sebanyak RM62,000 selepas didapati berhimpun di Dataran Merdeka, di sini.- K! ONLINE.

Sumber: K! ONLINE via cempedakchees

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending