Connect with us

SEMASA

Tengku Zafrul Beritahu Adakah BantUan Khas C0vld Diteruskan Lepas TUkar Perdana Menteri

Published

on

Tengku Zafrul Beritahu Adakah BantUan Khas C0vld Diteruskan Lepas TUkar Perdana Menteri

Kerajaan sebelum ini di bawah kepimpinan bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pemberian BKC dengan kadar dan kategori seperti berikut. Pertama, isi rumah kategori m.iskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM 500 pada Ogos, RM 500 pada November, dan RM 300 pada Disember.

Individu bujang kategori m.iskin tegar akan menerima b.antuan sebanyak RM 200 pada Ogos dan RM 300 pada November.

Kedua, isi rumah kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM 500 pada Ogos dan RM 300 pada Disember. Bujang kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM 200 pada Ogos.

Ketiga, isi rumah kategori M40 turut menikmati bantuan sebanyak RM 250 manakala bujang kategori M40 akan menerima RM 100 pada Ogos.

Beri Jaminan

Kementerian Kewangan memberi jaminan akan meneruskan b.antuan-b.antuan yang pernah disalurkan kerajaan sebelum ini termasuk B.antuan Khas C0VID 19 (BKC). Perkara itu dimaklumkan oleh Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz ketika diminta mengulas mengenai keluhan orang ramai mengenai b.antuan BKC yang sepatutnya diagihkan pada bulan ini.

“Mengenai b.antuan yang telah diumumkan sebelum ini, ada lagi b.antuan-b.antuan dan semestinya ia diteruskan. Saya percaya Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) akan membuat pengumuman mengenai b.antuan-b.antuan ini dalam masa terdekat,” katanya kepada pemberita, di sini pada Ahad.

Beliau berkata demikian selepas mengagihkan kotak b.antuan kepada pengukir kraftangan di Perkampungan Budaya Mah Meri di Pulau Carey, di sini. Tengku Zafrul antara bekas menteri yang dilantik semula dalam barisan Kabinet baharu dan majlis Istiadat Angkat S.umpah Jawatan dan Setia, S.umpah Simpan R.ahsia dijadual berlangsung pada 2.30 petang, Isnin di Istana Negara.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul berkata dasar-dasar sedia ada yang baik akan diteruskan oleh Kementerian Kewangan bagi memacu semula e.konomi negara. Selain itu, katanya program dan rancangan akan diumumkan dalam masa terdekat dengan mengambil kira perkembangan semasa dan keadaan e.konomi yang bersifat dinamik.

Sepanjang 17 bulan sebagai Menteri Kewangan dalam kabinet yang dibentuk Muhyiddin, Tengku Zafrul juga dilantik sebagai menteri penyelaras Pelan Pemulihan Negara (PPN) untuk memantau pelaksanaan strategi dan langkah bantuan, serta mengambil t.indakan proaktif dalam menangani C0vid 19 yang menimbulkan k.risis kes.ihatan dan ekonomi.

Sepanjang tempohnya di kementerian, kerajaan telah melaksanakan lapan pakej rangsangan ekonomi bernilai RM 530 b.ilion untuk mengatasi k.risis kes.ihatan sejak p.andemik itu mel.anda negara tahun lepas.

Kredit : Astro

Apa kata anda? Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending