Connect with us

berita

Selepas Empat Hari Kem4ngkatan, Putera Mateen dedah punca kem4ngkatan Pengiran Muda ‘Abdul ‘Azim

Published

on

Selepas Empat Hari Kem4ngkatan, Putera Mateen dedah punca kem4ngkatan Pengiran Muda ‘Abdul ‘Azim

Kemangkatan anakanda Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah iaitu Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim pada hari Sabtu lalu pastinya mengejutkan seluruh rakyat negara itu dan juga Malaysia. Almarhum yang juga kekanda kepada Pengiran Muda Abdul Mateen telah mangkat pada usia 38 tahun jam 10.08 pagi waktu tempatan.

Bagaimanapun menerusi laporan media, tiada sebarang maklumat berkenaan punca Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim meningg4l dunia.

Jelaskan punca kemangkatan kekanda

Selepas empat hari kemangkatan, Pengiran Muda Abdul Mateen atau Putera Mateen telah memuat naik kenyataan di laman Instagram memberitahu punca sebenar pemergian kekandanya.

“Awal tahun ini, abang saya disahkan mengidap systemic vasculitis yang merupakan peny4kit autoimun. Peny4kit autoimun adalah keadaan sistem imun yang tidak normal di mana antibodi meny3rang tisu badannya sendiri.  Pada masa yang sama, dia juga menghadapi g4ngguan bipolar yang membuatkan semangat ju4ngnya semakin suk4r,” tulisnya.

Gelak tawa yang menghiburkan

Dalam pada itu, Putera Mateen turut menceritakan keperibadian kekandanya yang disifatkan sebagai seorang yang sangat ceria dan menggembirakan hati ramai.

“Hari tidak akan sunyi bila Abang Azim ada bersama. Dia selalu pr4nk, buat lawak dan tidak terlalu serius menjalani kehidupan.  Gelak tawanya sering buatkan orang lain berasa lucu tidak kira perkara itu kelakar atau tidak, semua orang akan ketawa bersama. Saya sering habiskan zaman kanak-kanak bersama abang, dia banyak mengajar saya dan buatkan saya seperti hari ini. Oleh kerana itu, saya sangat bersyukur,” katanya.

Berada dalam keadaan baik

Pada akhir penulisan, putera raja berusia 29 tahun itu mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang menzahirkan ucapan takziah kepada keluarganya atas kem4ngkatan Pengiran Muda ‘Abdul’ Azim. Baginda turut memaklumkan bahawa seluruh kerabat diraja Brunei berada dalam keadaan baik namun mengakui amat merindui Almarhum.

Sumber: tmski

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending