Connect with us

motavasi

Anak Ini tak Mau Masuk Syurga, Alasannya Buat Ustaz Ini Menangis

Published

on

Anak Ini tak Mau Masuk Syurga, Alasannya Buat Ustaz Ini Menangis

Pagi itu sangat cerah,secerah hati ustaz dy yg mengikuti sambang anak negeri.sebuah program untuk memberikan dakwah inspirasi kepada anak-anak yg tinggal dipelusok. Dy adalah salah satu inspirator yang terpilih dalam program tersebut.

Pagi itu dia mengajarkan ilmu agama. Anak-anak yang sebahagian tak memakai alas kaki sudah bersiap di meja dan kerusi masing-masing.” Adik-adik kalian suda tahu apa itu syurga? Tanya dy. “Tau Ustaz”.teriak anak-anak serentak.”Siapa yang mau masuk syurga,angkat tangan”?Tanya dy.

“Saya”.teriak anak-anak. mata dy terpaku pada seorang anak yg duduk paling depan kerana tidak mengangkat tanggan. si anak itu diam saja dan terlihat gelisah. maka untuk memastikan dy mengulangi pertanyaan untuk kali kedua. lagi lagi anak-anak menjawab “saya” sambil mengangkat tanggan. namus seorang anak yang tidak mengangkat tangan tadi tidak juga bereaksi.

dy mendekati anak itu dan bertanya.”Adik sakit? tanaya dy. si anak menggeleng.Adik kenapa tidak anggkat tangan?tidak mau masuk syurga? lanjut dy.Anak itu pun secara tegas bilang “tidak mau ustaz”. kenapa?semua teman-teman dikelas ini mau masuk syurga. tanya dy ramah.

bukan begitu ustaz,sy merasa tidak layak masuk syurga, sering bangun lewat, ertinya sering tidak solat subuh.saya beberapa kali bohong kepada ibu,pernah pu kul kawan sampai kawan nangis, saya malu sama tuhan ustaz,saya malu mau mengucap sampai teri4k mau masuk syurga tetapi perbuatan yang saya lakukan seperti penghuni n3raka”. ucap si anak dnagn polosnya disertai derai air mata.

mulut dy tercekat,tanpa disedari dy juga menitiskan airmata mendengar alasan dari si anak.dy merasa mendapatkan sebuah t4mparan yang amat keras.demikianlah sahabat ceritanay tadi.seboga kita bisa mengambil hikmah dari kisah ini.

Sumber:youtube

Apa kata anda?Dah baca sila share,liked an kmen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending