Connect with us

berita

Kec3wa Bertukar Sujud Syukur. Keluarga Terselamat, Selepas ‘Dihalang’ Naik Pesawat Sriwijaya Air Yang Terh3mpas 

Published

on

Kec3wa Bertukar Sujud Syukur. Keluarga Terselamat, Selepas ‘Dihalang’ Naik Pesawat Sriwijaya Air Yang Terh3mpas

Siapa sangka, gara-gara penerbangan dihalang kerana tidak menjalani ujian sw4b, keluarga ini terselamat daripada nah4s ng3ri kapal terbang terh3mpas. Seorang individu dari Padang Pariaman di Sumatera Barat, Indonesia, Osneti mampu menghela nafas lega apabila beliau dilarang untuk menaiki penerbangan Sriwijaya Air SJ 182 dari Jakarta ke Pontianak baru-baru ini.

Segalanya bermula apabila wanita berusia 50 tahun itu bersama anak, adik dan anak buahnya dilaporkan tidak memiliki dokumen ujian swab COVID-19 PCR negatif. “Saya sudah tiba di lapangan terbang dan hendak menaiki pesawat, tapi dilarang kerana tidak memiliki hasil ujian swab PCR. (Sebaliknya) saya hanya ada surat ujian pantas (rapid test) antigen,” katanya ketika dihubungi pemberita, memetik laporan Kompas.

Kec3wa bertukar sujud syukur

Difahamkan, beliau pada awalnya tidak tahu bahawa syarat untuk masuk ke Pontianak adalah diwajibkan untuk menjalani ujian swab berkenaan, di samping hanya menyangka bahawa surat ujian pantas antigen itu sudah memadai.

Ekoran dihalang daripada mengikuti penerbangan, timbul kekec3waan dalam diri Onesti kerana tiketnya sudah dibeli. Malah Osneti juga terkilan kerana kehadirannya di Pontianak sebagai tetamu bagi majlis perkahwinan yang dijadual berlangsung pada 10 Jan semalam juga dinantikan ahli keluarganya di sana.

“Tapi kekec3waan itu berubah menjadi sujud syukur kerana hanya selang beberapa jam selepas pembatalan penerbangan itu, saya mendapat khabar berita kapal terbang itu hilang dari radar,” luahnya. Jelasnya, beliau tidak menyangka hikmah dia dilarang menaiki penerbangan tersebut telah menyelamatkan nyawanya sendiri hingga membuat sujud syukur serta menangis.

Tidak kurang juga, perasaannya ketika itu agak bercampur-baur kerana dirinya terselamat daripada n4has tersebut, sedangkan penumpang lain telah pun meningg4l dunia. “Senang dan duk4 bercampur-aduk. Senang kerana mampu terhindar daripada musib4h itu, duk4 kerana ada orang lain yang terkena musib4h,” katanya.

Sumber: siakapkeli

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dn komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending