Connect with us

tauladan

J3nazah Masih Elok Dan Wangi Walaupun Sudah 3 Tahun Dikebumikan

Published

on

J3nazah Masih Elok Dan Wangi Walaupun Sudah 3 Tahun Dikebumikan

Jenazah yang dikenali sebagai KH Ahmad Baidowi itu merupakan seorang kiai di Dusun Banbalang, Desa Batoporo Barat, Madura. Ku burnya dipercayai telah musn4h kerana hujan lebat pada Isnin lalu. “Hujan turun dengan sangat lebat pada Isnin lalu, ada beberapa pelajar sekolah agama yang melihat ku bur bapa dan melaporkan kepada saya,” kata anak kepada Allahyarham kiai itu, KH Sufyan Ahmad.

Mereka bersama-sama membaiki ku bur itu dengan bantuan penduduk setempat. Sufyan yang juga seorang kiai mengaku cukup terkejut saat melihat jen4zah bapanya masih lagi kekal seperti saat dikebumikan, rambut Kiai Baidowi juga dilihat masih ada.

Pun begitu, dia tidak membenarkan orang lain masuk ke liang lahad dan memegang j3nazah. Proses membaiki ku bur itu dilakukan dengan menggantikan kain kafannya dengan yang baru tanpa memindahkan m4yat dan mengubah posisi m4yat.

Menurut Detik News, selain fizikalnya yang tidak berubah, jenazah itu juga berbau wangi. “Bapa saya biasa-biasa saja, cuma dia sentiasa bergaul dengan penduduk, mengajar orang mengaji dan mengajar agama,” katanya. Dia juga mengatakan bahawa bapanya sentiasa ikhlas dan jujur dalam mengajarkan agama Islam pada penduduk.

Sumber: Siakapkeli

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending